Skip to content

Cykelleder

Cyklingen vid Camp Järvsö börjar precis utanför dörren

Järvsö har länge varit en av Sveriges metropoler för liftburen stigcykling men här hittar man faktiskt även några av Sveriges finaste rundor för Landsvägscykling och Gravel. Järvsö är helt enkelt ett unikt mecka när det kommer till all form av cykling. Vägarna är nya, fina och det är glest med bilar vilket ger landsvägscyklingen otroligt bra förutsättningar. Det finns också utmärkta grusvägar och leder för Gravelcykling i omgivningarna runt Camp Järvsö.

Hitta våra leder på ett enkelt sätt

Alt. 1. Ladda ned en GPX-fil till din löparklocka

Alt. 2. Få GPX-filen via mail.

Du öppnar i en kartapp eller en GPX-reader (t ex Sweden Topo Maps eller GPX-viewer)

Alt. 3. Wikiloc. Ladda ned Wikilocappen

Sök efter användaren Camp Järvsö Hotell & Konferens, då hittar du våra leder.

För att kunna navigera och följa din position på leden krävs Wikiloc Premium. Går att testa gratis i 2 veckor.

Landsväg

Korta rundan 30 km

Järvsö via rundning av Järvsö Klack

Här kör man norrut så man har Järvsöklacken på sin vänstra sida innan man sen svänger ner mot Järvsö på Hybovägen. I Järvsö följer man sen älven en kort bit rakt söderut innan man kör österut på Norvägen som mest är en lång snäll raksträcka. Väl i Nor, precis innan Kalvsjön, viker man av norröver längs den lagom slingriga och härligt kuperade Kalvvägen.

Mellanrundan 65 km

Färila via Ljusdal

Denna runda börjar med samma start som rutten ovan, men vid Hedklack svänger man inte söderöver mot Järvsö utan rullar vidare mot Ljusdal. Rutten slingrar sig längs med Ljusnan som man har söder om sig då man efter Ljusdal med fördel cyklar längs Ygsbovägen ner till Färila, den lilla orten med den stora kyrkan och enväldigt blå bro. Rutten fortsätter söder om Yggsjön längs Skägstravägen tillbaka till Järvsö. Vill man klämma in några kilometer till cyklar man i stället söderöver efter Färila och ner mot Stråsjö och rödmyra innan man återvänder till Järvsö.

Långa rundan 150 km

Dellensjöarna via Iggesund. 1200 höjdmeter

Följ Kalvsjön ner till Nor och sen vidare längs Ljusnan hela vägen ner till Istesjön. Här tror man kanske man har en sjö på sin högra sida, men det är i själva verket Ljusnan som just här verkligen breder ut sig ordentligt. Vid Iste svänger man vänster för att röra sig ner mot Östersjön genom täta skogar. Efter sjön Stor-Nien bjuds man på en lång skön nedförsbacke hela vägen till Iggesund. Här cyklar man sedan rakt in i ett stycke industrihistoria vid Igge sunds gamla järnbruk. Sommartid finns här ett café där det bjuds på enklare servering.

Ruttens nästa höjdpunkt är annars den oerhört vackra sträcka som går längs Sördellens norra strand. När man sen rullar in i Delsbo och är fikasugen ska man ta sikte på Nya Konditoriets baksida och mysiga trädgård där risken för att man fastnar med en kopp i solen är överhängande. Men här är det inte läge för fikaben för sen har man direkt en lång och ordentlig klättring upp mot Norsjö, den sista lilla utförslöpan på denna sträcka är dock kittlande rolig.

Grus runt Camp Järvsö

Gravel

Det som är bra med dessa rundor är att det går att kombinera dem i all 
evighet, så man kan knåpa ihop lite den distans och de stopp man vill.

Vallenrundan

18 km

Från parkeringen vid Camp Järvö tar man sikte österut. Framför sig har man en lång fin backe upp till Stensvallen. Efter drygt 200 höjdmeters
klättring är den sen nästan bara utför hem till campet. Sista biten går på asfalt. En bra uppvärmningsrunda eller när man bara vill ha en kort kondenserad upplevelse på grus i skogen.

Klacken via Ljusnans vatten och Järvsö

32 km

Följ Kalvsjön söderut, vid slutet av sjön kör man höger över bron innan man fortsätter följa Ljusnans vatten söderut. Sen följer man i princip älven hela vägen till Järvsö. Det är grus nästan hela vägen. Vid Kåsjö tar man sen sikte på Järvsöklacken. Upp på klacken kommer man inte med cykel men i teorin kan man parkera den nere vid parkeringen för en kort vandring upp till toppen. Sista biten hem körs på asfalterade Nordsjövägen. Rutten är väldigt kuperad.

Täta skogen

50 km

Söderut längs Kalvsjön innan man tar sikte på den djupa täta skogen. Ungefär halvvägs passerar man Lillvallssjön som bjuder på bad för den sugne. En runda med mycket skog, lite vatten och många höjdmeter.

Långa kuperade rundan

100 km

Lång fin runda på grus och asfalt, funkar även som en förlängning på 50 km turen. Ungefär halvvägs kan man göra ett fikastopp i Delsbo. Asfalt sista biten hem från Lillbo. Vill man maxa gruset kan man köra via Stensvallen istället för Lillbo. Många höjdmeter portionerat på främst två långa klättringar. Tänk på att ta med dig vatten och mat så du klarar dig hela rundan, för ute i dessa skogar är det tomt på det mesta förutom just skog.

Följ oss på Instagram

Dagliga uppdateringar om vad som händer hos oss på Camp Järvsö Hotell & Konferens hittar du på Instagram. Från stort till smått inom aktiviteter, natur, mat och mycket mera.